VITÉZ NAGYBACZONI NAGY VILMOS. VÉGZETES ESZTENDŐK. (lezárt)
0
Áru állapotaÚj
Kikiáltási ár5,000,-Ft
Fix ár5,000,-Ft Megveszem
Cikkszám: #4842307
Aukció kezdete: 2017-09-29 21:51:22
Lejár: lejárt
Mennyiség: 1 db.
Elkelt: 0 db.
Kattintások: 9 db.
Garancia: Élettartam garancia
Áru helye: Győr,
Győr-Moson-Sopron megye / Magyarország
Szállítás: postai küldemény
Fizetési mód: előreutalás
Az eladó

100% pozitív

Teljes jogú eladó

Szabálytalan aukció?

Regisztrált:

10 éve

Termék leírása

Vitéz Nagybaczoni Nagy Vilmos Vezérezredes

(Udvarhely vármegye, Parajd, 1884. május 30. - Piliscsaba, 1976. június 21.)

„Ő képviseli a mélyen magyar és az egyes-egyedül csak a nemzet és az ország érdekét szolgáló politikát a legtisztábban és legvilágosabban.” (Bajcsy-Zsilinszky Endre, 1943. június 10.)


Egy katona karrierje

Székely köznemesi családban született, ősei nemeslevelüket 1676-ban, Apafi Mihály erdélyi fejedelemtől kapták. A nagybaczoni előnév a családi fészekre utal. Édesapja, a korán elhunyt Nagy Zsigmond vagyontalan bányamérnök, így özvegységre jutott édesanyjának nem volt pénze gyermekei taníttatására. Más lehetőség nem lévén Béla testvérével együtt a katonai pályát választotta.
A szászvárosi Kun Kollégium főgimnáziumban, 1902-ben jeles eredménnyel érettségizett, így a Ludovica Akadémiát „teljesen díjmentes államköltséges helyen” végezhette 1902 és 1905 között, végig évfolyamelsőként. Mint ilyet avatták gyalogsági hadnaggyá. Avatásától kezdve nem a „közösöknél” azaz a császári és királyi regimentnél, hanem a magyar királyi Honvédségnél szolgált, pedig ez utóbbi kevesebbet nyújtott a katonai pályán. Gyorsan kitűnt pályatársai közül, s négy évvel avatása után 1909 és 1912 között elvégezhette a bécsi Hadiiskolát, igen jó eredménnyel. Harmincéves korában századosként került át a vezérkari testületbe. Fiatal tisztként harcolt az I. világháborúban, részt vett a szerbiai hadműveletekben, a kárpátoki téli csatákban, részese volt a gorlicei áttörésnek és a Volhyniában lezajlott küzdelmeknek. 1919-ben vezérkari őrnagy. Az összeomlás után újjászervezett magyar királyi honvédségben töretlenül folytatódott pályafutása. 1927 és 1931 között az I. vegyes dandár vezérkari főnöke, 1931-1933-ban főparancsnoki szárnysegéd. 1934. május 1-én vezérőrnaggyá léptették elő, majd a HM Katonai Közigazgatási Csoport főnöke. Altábornagyi rendfokozatát 1937. május 1-jén kapta, s a követő évtől az I. hadtest parancsnoka. Az első bécsi döntést követően Kassára bevonuló hadtestet is ő vezette. Ezután rövid ideig a hadsereg főparancsnokának gyalogsági szemlélője (1939. február 1.-től) majd egy év múlva, március 1-én kinevezték az újonnan felállított I. hadsereg parancsnokává és két hónap múlva vezérezredessé léptették elő. A hadsereg élén, a második bécsi döntés után vonult be Marosvásárhelyre 1940. szeptember 10-én. A kolozsvári IX. hadtest parancsnokaként szervezte a határok biztosítását, az ideiglenes katonai közigazgatást és a lakosság élelemellátását. Számára is meglepő módon az 57 éves tábornokot 1941. március 31-i hatállyal nyugállományba helyezték. Úgy látszott, hogy nagybaczoni Nagy Vilmos katonai karrierje ezzel a végéhez érkezett. ENNEK A NAGYSZERŰ KÖNYVNEK AZ ÉRTÉKÉT NAGYMÉRTÉKBEN NÖVELI EGY  " EREDETI  " LEVÉL AMELYET  BARÁTJÁTÓL KAPOTT...!

Szállítási és fizetési feltételek
Kommentek
Kérdezzen az eladótól!
Tulajdonságok
  • Garancia: Élettartam garancia
  • Számlaadás: Nem