Marie Pujmanová: Emberek a válaszúton
0
Áru állapotaHasznált
Kikiáltási ár450,-Ft
Fix ár450,-Ft Megveszem
Cikkszám: #6442941
Aukció kezdete: 2018-04-18 19:21:13
Lejár: 25 nap, 17 óra
Mennyiség: 1 db.
Elkelt: 0 db.
Kattintások: 0 db.
Áru helye: Budapest / Magyarország
Szállítás: a vásárlót terheli
Fizetési mód: előre átutalással
Az eladó

98,61% pozitív

Teljes jogú eladó

Szabálytalan aukció?

Regisztrált:

10 éve és 1 hónapja

Termék leírása

Marie Pujmanová: Emberek a válaszúton

1951-es kiadás, vászonkötés, 532 oldal, remek állapotban

Ismertető

Marle Pujmanovának, a cseh irodalom egyik legnagyobb személyiségének nagyszerű társadalmi regénye ez a könyv. A könyvet 1937-ben állami díjjal tüntették ki.
A regény a cseh proletariátus életét, a nagyipari termelést tárgyalja. Pujmatová mesteri módon, meggyőző pszichológiai elemzéssel ábrázolja az első Csehszlovák köztársaság kapitalista rendjének ellentmondásait, bonyolultságát. Két világot ábrázol egy országban: a kapitalisták és a proletárok világát. A két világ között szakadék és osztályharc van. Kazmar alakjában minden olvasó ráismerhet a nagytőkés Batyára. Kazmar és életszemlélete éles ellentétben áll a gyárában dolgozó munkások életével és ez az ellentét egyenesen vezet az osztályharchoz, amelyet a kommunisták vezetnek és a Szovjetunió szeretetéhez.
A tőkés Kazmar mint kényúr, mint Gazda érezteti hatalmát minden ember életében, aki a munkabér kapcsán függ tőle. Éppen ez a függés, a tőke szolgálata kovácsolja egybe hatalmas egységes osztállyá a cseh proletariátust.
A tőkés családjának "bizalmas baráti" kapcsolata a munkásokkal azt a célt szolgálja, hogy így ellenőrizzék a munkások gondolkozását és viszonyukat a tőkés tulajdonához. A munkásmozgalom fejlődését rendkívül megnehezítik a szociáldemagog frázisok, amelyek Kazmar jóindulatának, emberségességének hirdetésével az osztályellentéteket akarták elkenni. A munkások proletár osztályöntudatuk által diktált bizalmatlansággal fogadják Kazmar lányát is, aki a kapitalisták fenékig rothadt társaságát megutálva a munkásokhoz közeledik. A munkásoknak vele kapcsolatos viszonyában a munkásosztálynak a liberális burzsoázia iránti viszonya tükröződik.
Urbán András fejlődése a cseh proletariátus fejlődésével azonos. Jobb jövőről álmodozva, öntudatlanul kezdi munkáséletét. Osztályhelyzeténél fogva határozottan áll a proletariátus oldalán és egyre öntudatosabb tagja lesz ennek a harcban acélossá kovácsolt osztálynak.
Minden jelenetnél, minden szereplőnél és minden helyzetnél meggyőződhet az olvasó, milyen alaposan ismerte Pujmanová a munkások harcát, életét és milyen ügyesen tudta megfigyelni a kapitalista társadalom leplezett ellentmondásait, árnyoldalait.
Minden magyar dolgozó számára hasznos tanulság ez a könyv. Felidézi számunkra a rideg múltat a maga gyászos valóságában. Azt a múltat, amelyből Köztársaságunk minden dolgozójának okulnia kell, hogy annál nagyobb lendülettel építse, annál forróbban szeresse a biztató jelent és a boldog jövőt.

Kommentek
Kérdezzen az eladótól!