Szántó Zoltán: Vég és kezdet - Emlékirat
0
Áru állapotaHasznált
Kikiáltási ár440,-Ft
Fix ár440,-Ft Megveszem
Cikkszám: #5742662
Aukció kezdete: 2018-04-09 03:42:14
Lejár: 11 nap, 22 óra
Az eladó cserét is elfogad! Cserélek
Mennyiség: 1 db.
Elkelt: 0 db.
Kattintások: 0 db.
Garancia: Nincs
Áru helye: Salgótarján,
Nógrád megye / Magyarország
Szállítás: futárszolgálat
Fizetési mód: előreutalás
Az eladó

99,68% pozitív

Teljes jogú eladó

Szabálytalan aukció?

Regisztrált:

9 éve

Termék leírása

Nem elég olcsó? Válasszon hármat, és a legolcsóbbat ajándékba adom! Katt ide a többi könyvemhez!

Szántó Zoltán: Vég és kezdet - Emlékirat

 Vég ​​és kezdet címmel 1964-ben jelent meg először ez a kötet, Szántó Zoltán emlékezéseinek első része. A magyar munkásmozgalom e kiemelkedő alajka 1893-ban született Zala megyében egy sokgyermekes, nyomorgó mészárossegéd fiaként. Tizenkét esztendős, amikor a család jobb megélhetést remélve Pestre költözik. A Józsefváros sötét munkásnegyedében ismerkedik meg a pesti munkásokkal, itt lesz asztalosinas, s szinte a szakma szerelmese. A gyárban egyszer az egyik segéd a kezébe nyom egy Ifjúmunkás-t, s ezzel egész életére eldönti Szántó Zoltán útját. A serdülő fiú belép a szociáldemokrata párt ifjúsági szervezetébe, a szakszervezetbe, falja a könyveket, újságokat, megállás nélkül tanul. Ösztönösen ellenzékivé válik, de még nagyon messze van attól, hogy világos fejjel, tisztán ítéljen. Azután visszakerül az iskolába, s most már minden vágy az, hogy orvos legyen. Érettségi előtt, gyerekfejjel kerül ki az első világháború idején a frontra, a visszaélések és szörnyűségek egyre jobban kiábrándítják, de kiutat nem lát, hiszen bolsevikekről, Leninről még sohasem hallott. 1916-ban hadifogságba kerül, s a fogolytábort is tanulásra használja fel. Itt éri a Nagy Októberi Forradalom, s bár még most sem lát tisztán, a bolsevikek következetes békeakarata és Lenin felhívásai rendkívül erősen hatnak rá. Megszökik, hogy hazajuthasson és itthon harcolhasson a békéért. Hazajut – itthon még háború van –, végre beiratkozhat az orvosi fakultásra, majd egy karhatalmi alakulathoz kerül. És most már a háborúellenes harcra szervezi alakulatát, s az őszirózsás forradalom kitörésekor nemcsak századát, hanem az egész karhatalmi zászlóaljat felvezeti a Nemzeti Tanács székhelye, az Astoria elé. 

Őszirózsás forradalom – Tanácsköztársaság – bécsi emigráció, ezután már a hivatásos forradalmár életúja következik. Az illegális párt balkáni futára, Landler Jenő egyik legközvetlenebb munkatársa, végül hazaküldik Magyarországra illegális munkára, de viszonylag rövid idő után az MSZMP nagy felgöngyölítésekor a Horthy-rendőrség kezébe kerül. 1927-es pere folyamán statáriális bíróság előtt halálra akarják ítélni, de a hazai és külföldi közvélemény felháborodása megmenti életét, hiszen a tiltakozók között olyan tekintélyek is szerepeltek, mint pl. Thomas Mann. Nyolc és fél esztendőt tölt fegyházban, majd 1935-benh kikerül a Szovjetunióba. A Kominternben dolgoziK, Togliatti egyik közeli munkatársa. A második világháború alatt moszkvai magyar adások egyik szerkesztője, míg végül a felszabadulás után végre hazatérhez Magyarországra. 

Emlékezéseinek első kötete, amely most nyolcvanadik születésnapja alkalmából másodszor jelenik meg, az őszirózsás forradalomig eleveníti fel az eseményeket.

Kiadás: 1964. Szépirodalmi Könyvkiadó

ISBN: X

Súly: 600g

Alku? Igen

Csere? Igen

Posta? Igen - ajánlott küldeményben.

Előre utalás, fizetés? Igen

Utánvétel? Igen, az eladó döntése és a postai költség egyeztetése után

Személyes átvétel? Igen, egyeztetett helyen és időpontban elsősorban Nógrád, Heves, Pest megyékben és Budapesten az ezzel járó többletköltség térítése mellett.

 

A postai költség optimalizálása érdekében érdemes egyszerre több könyvet venni kiváló áron! Több könyv vásárlása esetén alacsonyabb az egyre jutó postai költség sőt, 10.000Ft-os vásárlás felett saját költségemen postázok! Nézze meg a többi könyvet is!

Szállítási és fizetési feltételek
Kommentek
Kérdezzen az eladótól!
Tulajdonságok
  • Számlaadás: Nem
  • Garancia: Nincs