Örsi Ferenc - Zöld notesz (ZS11) (lezárt)
0
Áru állapotaHasznált
Kikiáltási ár150,-Ft
Aktuális ár150,-Ft Licitálok
Cikkszám: #3235479
Aukció kezdete: 2019-05-26 14:16:42
Lejár: lejárt
Licitek: 0 db. Megnéz
Kattintások: 6 db.
Áru helye: Nógrád megye / Magyarország
Szállítás: a vásárlót terheli
Fizetési mód: előre átutalással
Az eladó

99.98% pozitív

Teljes jogú eladó

Szabálytalan aukció?

Regisztrált:

11 éve és 4 hónapja

Termék leírása

Fülszöveg

"Az első hadapródiskolás évfolyamot 1945. augusztus 20-án kellett volna zászlóssá avatni. Aztán 1944. november 15-én délelőtt az esztergomi futballpályán egy harcias szónoklatot tartó zömök vezérőrnagy jelenlétében, zászlósként "hadiavatták" őket. Ez az évfolyam még megkapta az "avatási egységcsomagot", ami olyan tiszti kelengyeféle volt. Teljes öltözet, illő fehérnemű, "ruggyanta betétes kimenőtopán", azaz egy pár cúgos cipő, lovaglócsizma - amelynek nem volt olyan magas a kérge, mint szerették volna -, kard és arany kardbojt! "Antantszíjas" derékszíj, kesztyű, csákó, tábori sapka és zsebébresztőóra! Mindent, ami egy fiatal tiszt indulásához kellett. És a katonaládaszerű vulkánfíber koffer! Amely az igazi, a hivatásos, a Ludovikán avatott tisztek biztos ismertetőjele volt, bármelyik helyőrségben vagy alakulatnál, ahol megjelentek vele. Hírlett, hogy régebben az egyes ludovikás évfolyamok gyűrűt is készítettek, de 1944 novemberében a remélt, de mégis hirtelen érkezett hadiavatáskor erre már nem jutott idő.
Lógtak a felhők, reggel esett is. Ronda szürke novemberi nap volt. A nedves őszi gyep csúszott, de a növendékzászlóalj úgy menetelt, olyan díszmenetet vágott az avatottak előtt - akik szokás szerint kardot rántottak és pengéiket összecsapkodva kiáltották: "a hazáért mindhalálig" -, mint az előző években a Bólyai János Akadémián, a honvédelmi miniszter vagy a honvédvezérkar főnöke előtt.
Igaz, 1944. november 15-én délelőtt Esztergomban a legfőbb hadurat csak egy zömök vezérőrnagy képviselte, akiről Kónyi kissé szűkszavúan és tiszteletlenül jegyezte meg:
- Tökrészeg volt az ipse."

A könyv a képeken látható állapotban van. Nagyobb mennyiségű könyvvásárlás esetén(2000 ft felett vagy ha 5 db könyvnél többet vásárol) Budapesti átvétel megoldható.

5000 ft feletti könyvvásárlás esetén a postaköltség felét, 10000 ft felett az egész postát én állom.

A tranzakció lebonyolítása átutalással oldható meg, vagy piroscsekkes megoldással.

Kommentek
Kérdezzen az eladótól!