S. Dedina: Edvard Benes, a likvidátor (Benes dekrétumok)
0
Áru állapotaÚjszerű
Kikiáltási ár1,200,-Ft
Fix ár1,200,-Ft Megveszem
Cikkszám: #3759281
Aukció kezdete: 2016-10-13 23:06
Lejár: 3 nap, 21 óra
Mennyiség: 1 db.
Elkelt: 0 db.
Kattintások: 1 db.
Áru helye: Zala megye / Magyarország
Szállítás: a vásárlót terheli
Fizetési mód: előre átutalással
Termék leírása
Kiadás:
Korona Kiadó, 2004
 
 Leírás:
Szép, újszerű könyv, csak beleolvasva volt. Dokumentumregény.

Benes „történelmi zugszerzõdésekkel” került vissza a hatalomba: utolsó legitim cselekedete a lemondása’39-ben. A német és magyar áldozatoknak a terrort jelentette, míg a kommunistáknak csak egy hasznos hülyét (cop. Lenin), aki önszorgalomból irányította a háttérbõl az „etnikai tisztogatásokat” (kedvenc szófordulata volt a „likvidálás”). Felelõsség terhelte a cseh ellenállás sokszor oktalan pusztulásáért is.
A világháború utáni állami terrorról szóló híradásoknak még a rendszerváltozás után is csak ’rejtett alanya’ maradt, a prágai parlament pedig újra leszögezte a dekrétumok sérthetetlenségét - a 21. században.
Az emigráns cseh szerzõ (a SZER egykori munkatársa) kutatása eredményeit oral historyval, naplójával és rekonstruált jelenetekkel vegyíti, ettõl az egész kötet mozaikszerû lesz. A történelmi alakok szájába adott párbeszédek ha nem is szó szerintiek, de hitelesek.
Dedina a magyar olvasókhoz intézett elõszavában ír a felvidéki lakosságcserének titulált emberkereskedelemrõl is (e témában Vadkerty Katalin könyvei ajánlottak). A munkát szakbibliográfia, kronológia, forrásközlés (Bene¹-dekrétumok), kislexikon és L. Pachman sakkvilágbajnok, a Husák-rezsim üldözöttjének utószava zárja.
Kommentek
Kérdezzen az eladótól!